top of page

over Noord Korea

Omdat onze reizen door Noord Korea individueel zijn, kunnen we zo'n beetje alles toevoegen of weglaten wat je wil. Zo kan je tijdens jouw reis veel over het land te weten komen. Ben je geinteresseerd in de natuur, dan heb je een ruime keuze uit natuurparken en bergen. Wil je juist het dagelijks leven beter leren kennen? Dan ga je met de metro naar de supermarkt en sluit je de dag af met een snelle cursus Kimchi maken.   

Dan nu echt over Noord Korea

Sinuiju
Oude stad
Panmunjom
Standbeelden
Mass games
Mass dance

Eerst een stukje korte geschiedenis. Niet ons favoriete vak op school, maar toch is het fijn om wat meer over het ontstaan van het land te weten. Zo begrijp je de standpunten van de Noord Koreanen wellicht ook wat beter. 

Noord Korea als land begon zich te vormen aan het het einde van de tweede wereld oorlog. De Japanse koloniale bezetters waren verjaagd en Korea werd over de 38e breedtegraad in twee gesplitst door twee kampen, gesteund door de Sovjet Unie in het noorden en de Amerikanen in het zuiden. De Democratische Volksrepubliek Korea (Noord Korea of DPRK) werd uitgeroepen op 9 september 1948 en Noord (en daarmee ook Zuid) Korea was geboren. 

De Koreaanse oorlog brak uit op 25 juni 1950 en in de drie jaar van hevige gevechten hadden beide zijden zwaar te leiden. In juli 1953 werd het staakt-het-vuren getekend en daarmee kwam er een einde aan het bloedvergieten. Het verdrag is nooit omgezet in daadwerkelijke vrede en dat maakt dat de twee Korea's officieel nog steeds in oorlog zijn. 

In de jaren na het tekenen van het verdrag heeft Noord Korea hard gewerkt aan de wederopbouw van het land en hun positie in oost-Azië. De Sovjet Unie was daarbij de grootste bondgenoot en zij investeerden zwaar in Noord Korea. Dat was goed te zien. Tot laat in de zeventiger jaren ging het economisch beter in Noord dan in Zuid Korea. Toen het slechter ging met de Sovjet Unie betekende dat ook minder steun voor het noorden. Het uiteen vallen van de Sovjet Unie in 1990 betekende een volledig einde aan de hulp en dat gecombineerd met een enorme ramp leidde tot voedseltekorten, stroomtekorten en rampen. 

Deze periode is een zware periode in de geschiedenis van het noorden geweest en men spreekt er liever niet over. Als Koreanen het over deze periode hebben, spreken ze altijd over de periode die bekend staat als de "Arduous March" (zware mars). Onder leiding van Kim Jong il, gingen vrijwel alle beschikbare middelen (financieel en voedsel) naar het leger in een strategie die "Militairy first" of "Songun 선군" heette. Noord Korea sloot zich steeds verder af van de buitenwereld en begon ook met het ontwikkelen van nucleaire wapens. 

Het land isoleerde zich steeds verder en blijft tot de dag van vandaag zijn eigen koers volgen. Hierbij gelooft men heilig in "Juche 주체" de staatsideologie opgezet door Kim Il sung die draait om het politieke beleid van zelfvoorziening en zelfverdediging. De laatste jaren komt er een steeds grotere "upper class" die allen meer behoefte hebben aan bezittingen en een eigen leven. 2018 is een bewogen jaar geweest voor het Noord met ontmoetingen tussen Noord en Zuid, Kim Jong un en Donald Trump en de belofte om te werken naar denuclearisatie.

Deze periode geldt als een unieke periode in de geschiedenis met veel nieuwe ontwikkelingen en mogelijkheden. We zien dat het land langzaam steeds verder open gaat, ook voor het toerisme. De komende jaren kunnen bepalend zijn voor de toekomst voor Noord Korea. 

Wacht dus niet te lang met een bezoek aan dit unieke land!

bottom of page